donderdag 1 december 2016

Project: de wereld

Klasgroep 5 leerde over landen. Iedereen stelde zelf een eigen gekozen land voor. Welke munteenheid wordt er gebruikt? Wie is er koning of president? Wat is het nationale volkslied? In welk continent ligt het? Wie zijn de buurlanden? Wat is de hoofdstad?... 
Als afsluit hebben we samen vier internationale gerechten gekookt. Griekse tzatziki, Mexicaanse rijst, flensjes met kaas uit Frankrijk en zelfgemaakte limonade zoals in Amerika. De leerlingen mochten in groepjes elk een gerecht maken en nadien natuurlijk van alles proeven! Onder de foto's kan je de recepten terugvinden zodat je dit thuis nogmaals kunt maken indien je dit wil 😋
































Griekse tzatziki

Ingrediënten:
1 pak volle yoghurt
1 komkommer
1 tl zout
4 teentjes knoflook
5 blaadjes munt
1 el olijfolie
1 el peterselie
peper en zout

Voorbereiding:
Leg een theedoek in een grote zeef en giet daar de yoghurt in. Zet deze op een schaal en laat minimum 8 uur (1 nacht) in de koelkast uitlekken. Gooi het vocht weg en doe de yoghurt in een schaal. Rasp de komkommer boven de zeef en bestrooi met zout. Laat de komkommer minimum 1 uur uitlekken, spoel af en pers het resterende vocht uit de komkommer. 

Bereiding: 
Doe de komkommer, geperste look, de in stukjes gehakte munt, de olijfolie en de peterselie bij de yoghurt. Meng alles goed door elkaar. Laat de saus een uurtje staan en doe er naar smaak nog peper en zout bij. 


Mexicaanse rijst

Ingrediënten:
1 ui
2 tomaten
1 groene paprika
1 el plantaardige olie
500 g rijst
5 dl water
1 groente- of kippenbouillonblokje

Bereiding:
Verwijder de zaadlijsten en het zaad van de paprika, Hak de uit, tomaten en paprika fijn. 
Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur. Voeg de rijst toe en schep deze 1-2 minuten om. 
Voeg de groenten toe en schep ze 2-3 minuten om met de rijst.
Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng het water aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de rijst in 12-15 minuten pruttelen op laag vuur.
Serveer de rijst warm. 


Flensjes met kaas


Ingrediënten:
225 g bloem
snufje zout
2 1/2 dl melk
2 eieren
ongeveer 50 g boter
dunne plakjes gruyère of andere kaas
dunne plakjes ham

Bereiding:
Zeef de bloem met het zout in een kom. Klop de melk er geleidelijk door met een garde of vork; zorg dat je geen klontjes krijgt.
Doe de eieren bij het beslag. Laat 30 g boter smelten en klop deze erdoor. Je hebt nu een glad beslag. Zet dit 1 uur in de koelkast. 
Verhit een koekenpan en laat hierin een beetje boter smelten. Schep er een soeplepel vol beslag in. 
Beweeg de pan heen en weer, zodat de hele bodem dun bedekt is met het beslag. Bak het flensje tot de onderkant kleurt en de bovenkant droog is. Keer het met een spatel en bak de andere kant. Bak de overige flensjes.
Leg op de helft van elk flensje een plakje ham en een plakje kaas. Klap de flensjes dubbel. 
Leg de dubbel geklapte flensjes weer in de pan en verwarm ze tot de kaas smelt. Serveer ze warm. 


Limonade



Ingrediënten:4 citroenen1 liter water100 gram witte bastard suikermunt blaadjes

Bereiding:

Boen de schil van de citroen schoon.Rasp de schil van de citroenen heel dun om zo de zest (heel fijne schil) te verkrijgenPers de citroenen uitNeem een kan en vul die met het water, citroensap, de suiker en de zest en roer deze goed, zodat de suiker oplost.Laat de citroen limonade een dag in de koelkast staan en zeef vervolgens de zest eruit.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten